LIKDOORNS / EKSTEROGEN
Eeltplekken tussen de tenen bestrijden, tegen wrijving beschermen
Wanneer uw tenen samengedrukt worden in te nauwe schoenen, dan kan de druk soms hoog oplopen. Deze druk kan heel pijnlijk zijn en kan leiden tot eeltvorming, eeltknobbels en likdoorns. Om dit te voorkomen moet de huid gedurende minstens een maand beschermd worden. Een likdoorn kunt u herkennen aan het verharde puntje in het midden van de eeltknobbel.
Een eksteroog is dan weer een soort van pijnlijke likdoorn die vooral aan de binnenkant van de kleine teen zit. Vaak zit er dan aan de andere teen ook een eksteroog... Druk kan ervoor zorgen dat het eksteroog een rode kleur krijgt en in het midden is er vaak een puntje zichtbaar. Vandaar ook de beeldende naam 'eksteroog'!
Om de pijn te verzachten en het proces van de overproductie van huid te stoppen, heeft EPITACT® verschillende oplossingen ontwikkeld op basis van siliconegel. Deze beschermers bevatten ook een ultrazachte stof voor een optimaal comfort. Hoe geraakt u van een eksteroog af? Dit zijn onze oplossingen tegen likdoorns en eksterogen.
Om de pijn als gevolg van druk op een eksteroog of likdoorn tussen de tenen te verzachten, zijn de teenspreiders* bijzonder aangewezen.
Om de pijn te verzachten van een likdoorn op de teen of de voet, kiest u best voor de DIGITUBES®*. Deze kleine beschermhulzen zijn gevoerd met silicone om de druk te verdelen en de wrijving te beperken.
Pijn als gevolg van een likdoorn op het uiteinde van de teen (teentopje) kan verzacht worden door DIGITOPS* te dragen.
En tot slot zijn er de hamerteenstaafjes* die ontwikkeld zijn om een hamer- of klauwteen comfortabel gestrekt te houden met behulp van een siliconekussentje dat bedekt is met een ultrazachte stof.
*Deze producten zijn medische hulpmiddelen van klasse I die aan de Europese wetgeving zijn onderworpen en van het CE-label zijn voorzien. Lees aandachtig de bijsluiter voor gebruik. Fabrikant: Millet Innovation. 05/2020
Om van mijn likdoorn of eksteroog af te geraken moet ik de huid afschrapen en/of een crème gebruiken.
FOUT! Door de likdoorn of het eksteroog af te schrapen houdt u het verdedigingsmechanisme van de huid in stand. Resultaat: de likdoorn komt heel snel terug. Crèmes of zalven die de huid week maken, werken chemisch in op de verharde huid om deze te doen verdwijnen, maar pakken niet de oorzaak aan, namelijk het contact met de schoen. Om te vermijden dat eelt zich blijft vormen op de zones, is het belangrijk om ze met een siliconegel te beschermen zodat de druk gelijkmatig verdeeld wordt.
Een likdoorn komt enkel op de tenen voor.
FOUT! Een likdoorn ontstaat door overmatige druk in de schoen of door een overbelasting van bepaalde zones op de voet (onvolledig contact van de schoen met de grond). Tijdens het lopen kan er bijvoorbeeld te veel druk op de voorvoet komen, waardoor een likdoorn ontstaat. Een likdoorn is dus niet hetzelfde als een eeltknobbel.
Er bestaat maar een soort likdoorn aan de voet.
FOUT! Er bestaan meerdere soorten likdoorns: de reguliere, vasculaire, neurologische, neurovasculaire en zaadlikdoorn. Elke soort likdoorn zal dus een specifieke soort pijn veroorzaken. Zo is een neurologische likdoorn bijvoorbeeld heel pijnlijk. En een vasculaire likdoorn bloedt makkelijk. Kom in ons artikel over likdoorns meer te weten over de verschillende soorten en hoe u ze moet verzorgen!